2023

Inlägg från 2023

2023-01-16 | Tidningen Huvudsaken

I tidningen Huvudsaken presenteras en enkätundersökning som nyligen genomförts bland landets skolsköterskor. Den visar att elevhälsans medicinska insats (EMI) är en underutnyttjad resurs  i arbetet med att fånga upp barn med begynnande migrän- och huvudvärksproblematik.

https://www.flipsnack.com/gospelpr/tidningen-huvudsaken-politik-och-allm-nhet.html Länk till annan webbplats.

2023-02-24 | Dagens Samhälle

”Sverige behöver en modern elevhälsa” Tillsammans med PSIFOS- Psykologer i förskola och skola, Sveriges Skolkuratorer, Fysioterapeuterna, och DRF-Dietisternas Riksförbund har Riksföreningen skrivit en debattartikel i Dagens Samhälle. ”Barn och unga behöver starkare stöd och mer kunskap för ett liv med fysisk aktivitet, hälsosamma matvanor, god sömn och andra faktorer som bidrar till ett liv i hälsa.”

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/sverige-behover-en-modern-elevhalsa/ Länk till annan webbplats.

2023-03-27 | Aftonbladet

Läs om kampanjen "Psykisk hälsa på schemat, för alla ungas rätt till skolundervisning om psykisk hälsa" som startar genom en debattartikel i Aftonbladet samt att en rapport släpps. Vi är många som drivit denna fråga under lång tid - nu går vi samman för politisk förändring.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/xgVm28/16-organisationer-infor-psykisk-halsa-pa-schemat Länk till annan webbplats.

2023-03-31 | Aftonbladet

I Aftonbladet kan man läsa en slutreplik till vår debattartikel
“Inför psykisk hälsa på schemat”, där vi instämmer i att skolorna behöver ges goda förutsättningar när det kommer till att lära ut om psykisk hälsa.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/JQLazX/skolan-maste-fa-resurser-till-psykisk-halsa-pa-schemat Länk till annan webbplats.

2023-04-24 | Dagens Nyheter

Riksföreningen har, tillsammans med några andra sakkunniga, skrivit en debattartikel om behovet av ett elevhälsoregister/hälsodataregister. Att inte samla in data från bland annat tillväxtkontrollerna är att förspilla en stor möjlighet till viktig kunskap om hälsoläget och effektiva insatser för en bättre och mer jämlik hälsa för barn.

https://www.dn.se/debatt/vi-maste-borja-fora-bok-over-skolbarnens-vikt/ Länk till annan webbplats.


2023-05-15 | Vårdfokus

Vårdfokus besökte vår Skolsköterskekongress i Norrköping den 11-12 maj 2023. De träffade bland annat Marianna Moberg, forskare från Karolinska institutet, som berättade om sin forskning om hälsosamtal enskilt med elevernas föräldrar.

https://www.vardfokus.se/nyheter/forskare-vill-se-halsosamtal-med-foraldrar-i-skolan-nyckel-till-barnens-halsa/ Länk till annan webbplats.

2023-05-25 | Dagens Samhälle

Läs vår debattartikel i Dagens Samhälle som vi skrivit tillsammans med 40 organisationer med uppmaning att dra tillbaka förslagen i Tidöavtalet, och respektera vårdens yrkesetik.

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/ratten-till-vard-pa-lika-villkor-far-inte-urholkas/ Länk till annan webbplats.

2023-06-22 | Dagens Samhälle

Riksföreningen har tillsammans med Fysioterapeuterna, Dietisternas riksförbund och Hälsa oberoende av storlek (HOBS) skrivit en debattartikel i Dagens Samhälle som handlar om att flytta fokus från individ till samhälle för att förebygga obesitas.

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/flytta-fokus-fran-individ-till-samhalle-for-att-forebygga-obesitas/ Länk till annan webbplats.

2023-08-21 | Expressen

Riksföreningen har svarat på debattartikel Länk till annan webbplats. av Filippa Mannerheim från den 2023-08-20.
Vi anser att samarbetet med lärarna är avgörande för elevers lärande. Vi har inte, och har inte heller tidigare haft, uppdraget att vara en vårdcentral i skolan, skriver Mia Göransdotter Hammar, ordförande Riksföreningen för skolsköterskor.

https://www.expressen.se/debatt/elevhalsan-ar-inte-en--vardcentral-i-skolan/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2023-09-14 | Göteborgs-Posten

Läs debattartikeln som Riksföreningen och flera andra organisationer skrivit angående att en informationsplikt strider mot barnkonventionen, och skulle leda till att vissa barn inte skulle våga gå till skolan, av rädsla för att bli anmälda och utvisade.

https://www.gp.se/debatt/en-plikt-att-ange-pappersl%C3%B6sa-barn-strider-mot-barnkonventionen-1.109542244 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2023-10-30 | Dagens nyheter

Läs i Dagens nyheter om hur elever med svår menssmärta ska få bättre hjälp! I ett projekt som startade våren 2021 utvecklas just nu en standard för hur skolsköterskor kan handlägga smärtsamma menstruationer. Projektet drivs med stöd från Riksföreningen för skolsköterskor och har initierats av skolsköterskan Eva Clausson, forskare och docent vid Högskolan i Kristianstad.

https://www.dn.se/sverige/elever-med-svar-menssmarta-ska-fa-battre-hjalp/?fbclid=IwAR0ka0COUxNAxcQkpr-v7gjA7vQndHmBdtZUcLL1e5NiTHZxhBzIiKhWjCU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2023-12-06 | Dagens ETC

En ny studie av Jämställdhetsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. visar att det är lika vanligt att tjejer och unga kvinnor utsätts av dödligt partnervåld som att äldre gör det – och att det dödliga våldet dessutom inte minskat bland de unga.

Åsa Råhlén, skolsköterska i Karlskrona och ledamot i Riksföreningen för skolsköterskor, säger att medvetenheten i skolan idag är stor om att även unga tjejer kan vara utsatta för våld. Det är viktigt att ta det eleverna berättar på allvar, menar hon. Det handlar ju om att få till en relation för att de ska våga prata om svåra frågor. Känna att skolsköterskan och kuratorn är en trygg plats. Både i förebyggande syfte och om man har varit utsatt för våld, säger hon. Själv jobbar hon på gymnasiet, men frågan om våld tas upp även med yngre barn. – Vi skolsköterskor träffar ju alla elever redan från förskoleklass och har regelbundna hälsosamtal. Vi har mer och mer lagt fokus på att fråga om våld tidigt. Är det någon som gjort något mot din kropp? Någonting som inte känns bra? Men också att trycka på att våld inte bara är fysiskt utan annat också. Ge eleverna verktyg för hur de ska göra och våga säga ifrån tidigt, säger hon.

https://www.etc.se/inrikes/unga-kvinnor-doedas-lika-ofta-av-sin-partner-som-aeldre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad: