Ledare

Att utbildning, socioekonomi, var du är född och vilket kön du har är faktorer som påverkar folkhälsan är ingen nyhet. Vem du är och var du kommer ifrån påverkar både din hälsa och den vård du får, och det påverkar dessutom var i landet du bor.

Men visste ni att skillnaden i livslängd mellan en person med eftergymnasial och en person med förgymnasial utbildning igenomsnitt är så stor som 5,5 år. Detta enligt den senaste Folkhälsorapporten.

Vid Högskolan Väst arbetar man med normkritisk pedagogik i utbildningar och forskning inom hälsa och sjukvård. Även den praktiska undervisningen innehåller normkritiskt tänkande. Det måste skava för att vi ska komma i kontakt med våra normer, och för att kunna ändra dem behöver vi först reflektera över att de finns, menar Elisabeth Dahlborg, som är sjuksköterska och professor i arbetsintegrerat lärande, och drivande inom det normkritiska tankesättet på skolan. Till sin hjälp har de fotografen Elisabeth Ohlssons normbrytande bilder av nakna kroppar.

Ett annat intressant reportage handlar om systrarna Kaya – Biyan, sjuksköterska och Dilan, jurist – som tillsammans med Shina Hagh, läkare, startat den digitala tjänsten Bashi, som lotsar patienterna rätt i vården – på tio olika språk. Deras kurdiska bakgrund hjälper dem i arbetet med Bashi, då de besitter en kulturell kunskap som är betydelsefull för att få kontakt med grupper som annars kan vara svåra att nå. I sitt kommande flöde kommer de att ta upp ämnen som hedersförtryck, könsstympning och våld mot kvinnor.

Missa inte heller porträttet med Måns Lööf, sjuksköterska och digital vårdutvecklare, som vigt sitt yrkesliv åt att arbeta med unga med diagnoser. Hans innovationer hjälper dem dessutom i deras vardag.

Hoppas ni har fått vårt nyhetsbrev! Första brevet gick ut för två veckor sedan och det andra borde ni precis ha fått. Där bjuder vi på en del unikt material, medan annat kommer att kännas igen från tidningen. Som vanligt är jag tacksam för feedback och idéer!

Ann-Cathrine Johnsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Publiceringsdatum: