Ledare

Välkommen till ett nytt nummer av Omvårdnadsmagasinet – det andra i ny skrud. Efter förra numret har vi fått många positiva reaktioner, vilket är både glädjande och inspirerande.

De senaste veckorna har vi gått från en katastrof till en annan. Pandemin hade knappt börjat klinga av innan Putins styrkor invaderade Ukraina. Det är svårt att tänka på annat när människor kämpar för sina liv, tvingas att lämna sina hem och sin trygghet.

Vi har pratat med sjuksköterskan Katarina Öberg Fichtel, som för åttonde gången har gett sig ut på uppdrag för Röda Korset och nu befinner sig i Ukraina för att hjälpa till på plats. På frågan om varför hon väljer att åka ut på uppdrag som detta, svarar hon att hennes övertygelse är att det finns en inneboende vilja hos människor att hjälpa till.

Att känna detta moraliska ansvar och starka vilja att hjälpa och vårda patienter är grundläggande i sjuksköterskans arbete. Men om återhämtningen uteblir och pressen blir för stor kan priset bli högt. Det här numrets tema handlar om empatisk utmattning – en emotionell trötthet som gått så långt att känslorna stängs av. Tillståndet kan upplevas både skrämmande och skamfyllt men det går att förebygga och läka. På Universitetssjukhuset Örebro var man tidiga med att sätta in stöd till personalen, vilket du kan läsa om på sidan 18.

Det här är mitt första nummer av Omvårdnadsmagasinet – ett uppdrag som känns både roligt och spännande! Fortsätt gärna att tipsa oss och ge feedback på: chefred@swenurse.se

Publiceringsdatum: