Fortbildning för sjuksköterskor: En förutsättning för en hälso- och sjukvård av god kvalitet
Världshälsoorganisationen WHO publicerade en rapport 2020 om sjuksköterskors utbildning, arbetsvillkor och ledarskap i världen. Rapporten, som var den första i sitt slag, lyfte vikten att kontinuerlig fortbildning för sjuksköterskor för att kunna utveckla de kunskaper som krävs för en evidensbaserad omvårdnad och vård.
För att få en uppfattning om sjuksköterskors fortbildning skickade Svensk sjuksköterskeförening 2023 ut en enkät till 5 000 medlemmar. Enkäten besvarades av 1 600 sjuksköterskor (32%) som tog sin examen år 1981– 2022. På frågan om hur många dagar per år de erbjuds extern fortbildning, svarade ca. 42% 1-3 dagar medan 18,5% erhöll noll dagar per år. Som orsak till detta gavs personalbrist, brist på pengar eller att det inte fanns så många externa utbildningar som matchade uppdraget. När det gäller intern fortbildning svarade 43% att de erbjuds 1-3 dagar per år och endast 6% svarade att de hade noll dagar per år för intern fortbildning. Orsaken som uppgavs var att det varken fanns ekonomi eller tid. Mer än hälften saknade en årlig fortbildningsplan.
Av respondenterna hade 59% specialistutbildning och av dem som var grundutbildade var mer än 60% intresserade av att gå en specialistutbildning. Flera hinder framkom så som behovet av mer arbetslivserfarenhet före studier, negativ påverkan på den egna ekonomin, arbetsgivare efterfrågar inte specialistutbildning och avsaknad av relevant utbildning för verksamheten eller för sjuksköterskans egna behov.
Svensk sjuksköterskeförening ser allvarligt på bristen på strukturerad fortbildning för sjuksköterskor och att andelen specialistsjuksköterskor sjunker i Sverige. För att fördjupa sina kliniska och praktiska kunskaper och erfarenheter behöver sjuksköterskor stöd och resurser för kontinuerlig fortbildning. Det förutsätter såväl styrning som ledning. Fortbildning är en indikator på att medarbetarna värderas högt på arbetsplatsen och verkar även som en positiv dragningskraft vid rekrytering och kvarstannande.
Behovet av livslångt lärande och fortbildning ökar både genom föränderlig arbetsmarknad och snabb utveckling av nya behandlingsformer och tekniska hjälpmedel och är viktigt för att upprätthålla patientsäkerheten och förutsättning för en hälso- och sjukvård av god kvalitet.
Sjuksköterskor behöver kunna återvända till högskolan för fortbildning och karriärväxling. Behovet av livslångt lärande kvarstår även om sjuksköterskan genomgått en specialistutbildning.
Svensk sjuksköterskeförening arbetar för sjuksköterskans professionella utveckling. Den enskilda sjuksköterskan har ansvar för att utvecklas i sin profession där kontinuerlig fortbildning är nödvändig och verksamhetens ansvar för kompetensutveckling är obestridlig.
För första gången har Sverige en nationell policy för sjuksköterskors fortbildning. Den har utarbetats av Svensk sjuksköterskeförening: Policy för fortbildning
Svensk sjuksköterskeförening anser att:
- Fortbildning ska regleras i nationell föreskrift med krav på systematisk kompetensutveckling.
- Sjuksköterskor ska ha förutsättningar för livslångt lärande.
- Lärosäten ska tillhandahålla ett brett och flexibelt kursutbud på avancerad nivå.
- Arbetsgivare ska skapa förutsättningar och avsätta resurser för fortbildning.
- Sjuksköterskor ska ha en årlig individuell fortbildningsplan.
- Sjuksköterskor ska ges möjlighet till kontinuerlig strukturerad reflektion.
- Verksamhetsberättelser ska påvisa utbildningsinsatser och ska granskas externt.
Ta gärna upp och diskutera policyn på din arbetsplats med ledningen och kollegorna, den finns kostnadsfritt att ladda ner.
Publiceringsdatum: