Ledare

Efter att ha vårdats i respirator, svårt sjuk i covid-19, flyttades Kerstin Stålnacke till ett enkelrum på Piteå sjukhus – långt ifrån sin familj. I sin ensamhet blev det en högrest tall utanför sjukhusfönstret som blev hennes tröst.

Kerstins upplevelse resulterade i en vetenskaplig artikel där Åsa Engström, professor i omvårdnad, utmanade föreställningen om att relationer endast kan existera mellan människor. Studien blev ännu en påminnelse om naturens betydelse för hälsa och välbefinnande. Och att för den som inte har möjlighet att gå ut i naturen är det näst bästa alternativet att bli påmind om att den finns där utanför.

För den som drabbats av utmattning och depression kan naturen vara vägen tillbaka. På GreveGarden i Lidköping driver sjuksköterskan och trädgårdsmästaren Elisabeth G Wahlgren en verksamhet för rehabilitering i naturen. Närmare 70 procent av deltagarna har gått vidare till arbete eller arbetsträning.

Missa inte heller vårt reportage från Japan om hur skogsbad i certifierade läkeskogar hjälper sjuksköterskor och annan vårdpersonal att stressa av. Redan efter en timmes vistelse tillsammans med en skogsterapiguide sänks både blodtryck och stressnivåer.

Dessutom har vi träffat Linn Ottosson, diabetessjuksköterska på Nötkärnan Bergsjön Vårdcentral. Här har man infört ett drop in-system som gör att i princip alla patienter får hjälp samma dag och vissa morgnar köar upp emot hundra patienter utanför vårdcentralen. Linn Ottosson poängterar att systemet har utarbetats för att fungera i Bergsjön, som har en mångkulturell patientgrupp, där många saknar bank-id och kanske även personnummer, vilket gör det svårare att förboka en tid. Tillgänglighet är ledordet och även telefonrådgivningen är öppen från klockan åtta till fem.

Och sist men inte minst – med start i detta nummer lanserar vi en ny etikvinjett. En viktig etikfråga presenteras och Etikrådets ordförande Lilas Ali ger en kommentar!

Publiceringsdatum: