Forskning

NBI – är det skog på recept?

Gunilla Johansson

Gunilla Johansson ville undersöka om klimat och väderförhållanden kan påverka hur det är att utföra NBI:er. Foto: Anna-Karin Landin

Att pyssla om bondgårdsdjur och ägna sig åt så kallat skogsbad – i snö och bitande kyla – är en bra idé vid stressrelaterad ohälsa. Det visar en ny avhandling om naturbaserade interventioner och natur på recept.

Text: Maja Lundbäck

Stressrelaterad ohälsa, med fysisk och mental utmattning, är vanligt förekommande och dessutom mycket vanlig orsak till sjukskrivning i Sverige. Gunilla Johansson, som är omvårdnadsforskare vid Luleå tekniska universitet, berättar att hon själv har haft just stressproblematik. Tack vare bra samtalsterapi gick det inte så långt som till sjukskrivning.

– Men precis som många andra som får problem med stress hade jag prioriterat bort återhämtning. I dag är min favorit att promenera i naturen – och jag har börjat att ta mig tid att stanna upp och ta in omgivningen, säger hon.

Tidigare forskning har visat att vistelse i naturen, både i skog, mark och i trädgårdar kan främja hälsa hos personer med stressrelaterad ohälsa som exempelvis utmattningssyndrom.

Nu har Gunilla Johansson själv disputerat på en avhandling om hur interventioner i naturen kan minska stressen, antingen via naturbaserade interventionsprogram (NBI) guidade av en ledare eller natur på recept.

NBI:er är insatser där man får vistas tillsammans med några få andra deltagare i samma situation och göra bara en sak i taget – i naturmiljö. Natur på recept påminner om fysisk aktivitet på recept, fast i stället för fysisk aktivitet förskrivs man att vistas i naturen.

Vad händer om vi ger oss själva tid att bara stillsamt ta in naturen – utan krav på prestation?

– Naturbaserade interventioner, NBI:er, främjar hälsa vid stressrelaterad ohälsa genom meningsfulla aktiviteter i en stödjande naturmiljö. Det ger ett lugn och möjlighet till återhämtning. Att ägna sig åt aktiviteter som man klarar av kan göra att man upplever en stärkt självförmåga, förklarar Gunilla Johansson.

I dag finns inte möjligheten till NBI överallt i landet. I Norrbotten där Gunilla Johansson bor och arbetar, är det till exempel ovanligt att personer med stressrelaterad ohälsa genom anvisning av hälso- och sjukvården får åka ut i grupp till en bondgård, vistas i en trädgård eller i skogen.

Fram till nu har det heller inte funnits forskning i någon större omfattning kring NBI:er så långt norrut i landet. Den forskning som gjorts hittills fokuserar på interventioner som gjorts i södra Sverige och i Danmark, ofta handlar det om trädgårdsterapi.

– Här i Norrbotten kan vi ju ha snö från oktober till maj. Jag ville undersöka om klimat och väderförhållanden kan påverka hur det är att utföra NBI:er, men också hur interventionerna upplevs, säger Gunilla Johansson.

Natur på recept

Natur på recept påminner om fysisk aktivitet på recept, men fokus är på att vistas i naturmiljö. Foto: Getty Images

Hon har dock inte studerat mätbara effekter av interventionerna utan personernas subjektiva upplevelser, förklarar hon. I delstudie två i avhandlingen utforskade hon till exempel olika nyckelaktörers subjektiva uppfattning om värdet av NBI:er i Norrbottens län. Till denna studie intervjuade hon därför elva personer med egen erfarenhet av stressrelaterad ohälsa, 14 personer från sjukvården samt elva entreprenörer, som antingen erbjöd eller planerade att börja erbjuda naturbaserade interventioner.

– Studien svarar inte på om entreprenörernas tjänster fungerar, men den visade att alla som jag intervjuade var väldigt överens om att NBI kan möta behovet av återhämtning, säger hon.

Delstudie tre är en så kallad fallstudie, som rör två individer, båda med tidigare sjukskrivning på grund av utmattningssyndrom. De deltog i en NBI i norra Norrland, där de fick vistas på en bondgård en kväll i veckan under fem veckor under vårvintern. De två studiedeltagarna fick ägna sig åt aktiviteter med hästar och skogsbad, under ledning av en certifierad skogsbadsguide. Skogsbad i detta fall innebar att de fick ligga på renskinn på snön i skogen och använda alla sinnen samt slappna av.

Deltagarna fick skriva dagbok om sina upplevelser.
– De två personerna upplevde återhämtning och ökat välbefinnande. De upplevde också att de fick träna på att vara här och nu. De beskrev att de fick med sig kunskaper som de kunde använda på egen hand, säger Gunilla Johansson.

I delstudie fyra valde hon att undersöka natur på recept. Medan fysisk aktivitet på recept förskrivs till personer med otillräcklig fysisk aktivitet kan natur på recept förskrivas till personer med otillräcklig återhämtning.
– I denna studie innebar natur på recept att deltagarna rekommenderades långsamma promenader i naturmiljö. Deltagarna uppmanades att stanna upp och bara ta in sinnesintrycken i naturen, förklarar Gunilla Johansson.

Till denna intervention rekryterades åtta kvinnor med stressrelaterad ohälsa, en del var sjukskrivna, andra inte. De uppmanades att gå ut i naturen minst en kvart varje gång. Därefter undersökte Gunilla Johansson hur kvinnorna upplevde interventionen.
– En del deltagare tyckte att det var en utmaning att det var så kallt, andra beskrev att det var friskt och härligt. En fördel på vintern är att de tog sig ut på isen på sjöar och älvar. De uppskattade också att snön dämpade störande ljud från biltrafik, säger Gunilla Johansson.

Återkommande för samtliga studier är att personer med stressrelaterad ohälsa beskriver att de uppskattar att vara ensamma i naturen. Att vara själv i naturen ger möjlighet att njuta, fokusera på sina egna behov och reflektera över sin situation och livet. Det tycker Gunilla Johansson är intressant.

Gunilla Johansson

Ålder: 56 år
Titel: Omvårdnadsforskare och lärare vid Luleå tekniska universitet
Aktuell med: Avhandlingen ”Nature-based interventions to promote health in people with stress-related illness”, Luleå tekniska universitet.
Familj: Tre vuxna söner
Bor: Luleå
Intressen: Promenader i naturen, att vistas i mitt fritidshus omgivet av natur, handarbete.

Natur på recept:

NBI:er är insatser där personer får vistas tillsammans med några få andra deltagare i samma situation och göra aktiviteter i skogen, i en trädgård eller på en bondgård.

Natur på recept påminner om fysisk aktivitet på recept, men fokus är på att vistas i naturmiljö.

Forskningsprojektet är en del av det större projektet ”New Nordic Nature-Based Service Models”.

Kort om studien:

Delstudie I: Att identifiera och sammanfatta vetenskapliga studier av NBI för att främja hälsa hos personer med stressrelaterad ohälsa. Forskningsfrågorna var: Vilka NBI har studerats? Vilka är de viktiga beståndsdelarna i NBI för personer med stressrelaterad ohälsa? Vilka är upplevelserna och resultaten av NBI?

Delstudie II: Att utforska olika nyckelaktörers uppfattningar om värdet av NBI för att främja hälsa hos personer med stressrelaterad ohälsa.

Delstudie III: Att utforska upplevelser hos personer med stressrelaterad ohälsa som deltog i ett NBI-program i en nordlig naturmiljö.

Delstudie IV: Att utforska betydelsen av natur på recept för personer som lever med stressrelaterad ohälsa.

Publiceringsdatum: