Forskning
Få effekter av e-hälsostöd
Ivern att införa digitala tjänster i vården är stor, inte minst när det gäller egenvård och rehabilitering. Men det finns ett behov av att anpassa e-hälsotjänster som används vid långtidsrehabilitering, visar en ny avhandling.
Text: Jenny Ryltenius
Sjuksköterskan och uroterapeuten Camilla Wennerberg har forskat på hur e-hälsostöd används, vilka effekter de ger och hur de upplevs av män som genomgått en radikal prostatektomi.
– Rehabiliteringen efter det här ingreppet är lång och komplex och kräver att patienten är aktiv och engagerad. Egenvården består bland annat i bäckenbottenträning och fysisk aktivitet, säger Camilla Wennerberg.
Inom ramen för forskningsprojektet utvecklade hon e-hälsotjänsten ePATH (electronic Patient Activation in Treatment at Home) som bygger på teorin att motivation skapas genom självbestämmande.
– Målet var att e-hälsostödet skulle stödja patientens autonomi, kompetens och bidra till samhörighet eftersom det är faktorer som kan väcka och bibehålla en människas motivation, säger Camilla Wennerberg.
I appen (som även fanns som inloggningsbar hemsida) kunde patienterna läsa individanpassad information om sin diagnos och behandling. De kunde också registrera egenvårdsaktiviteter och symtom och följa förändringar över tid. Det var också möjligt att kommunicera med sin kontaktsjuksköterska för att få stöd och vägledning.
I rehabiliteringens första fas använde patienterna ePATH för att söka information om sin diagnos. De tyckte att den var tydlig och lätt att använda och att kontakten med vården förenklades. Men, successivt, slutade de flesta att använda tjänsten. I den efterföljande randomiserade kontrollerade studien visade det sig att ePATH varken gav effekter på hur mycket egenvård patienterna genomförde eller hur aktiva de var i sin vård. Appen gav heller ingen effekt på prostataspecifika symtom som urininkontinens och sexuell dysfunktion.
Camilla Wennerberg tror att en anledning till resultatet var att e-PATH inte uppfyllde de behov av stöd som uppstår med tid, när den första rehabiliteringsfasen är över.
– Framtida e-hälsotjänster måste anpassas för att möta de behov patienterna har i en långtidsrehabilitering. Min avhandling pekar också på behovet att utvärdera de e-hälsostöd som införs, så att de ger de effekter som de avser göra.
Camilla Wennerberg
Disputation: 2024.05.31
Forskare vid: Linnéuniversitetet
Doktorsavhandling: Support for patients and the role of eHealth in rehabilitation after radical prostatectomy
Publiceringsdatum: