Forskning
Därför behövs avancerade specialistsjuksköterskor
En ny yrkesroll – avancerad specialistsjuksköterska – skulle kunna öka effektiviteten och förbättra patientsäkerheten inom äldreomsorgen, enligt forskaren Birgitta Ljungbeck. I sin avhandling beskriver hon hur rollen kan utvecklas inom kommunal primärvård.
Text: Maja Lundbäck
I takt med att gruppen sköra äldre blir allt fler ökar också deras vård- och omsorgsbehov, liksom pressen på den kommunala primärvården. Kan införandet av en ny yrkesroll, avancerad specialistsjuksköterska, bli en del av lösningen? Birgitta Ljungbeck, forskare vid institutionen för vårdvetenskap på Malmö universitet, hoppas det.
I sin avhandling beskriver hon hur den nya yrkesrollen skulle kunna utvecklas.
– Jag har försökt förklara rollen i en svensk kontext. Jag är övertygad om att avancerade specialistsjuksköterskor skulle kunna effektivisera hela vårdkedjan, säger hon.
I dag visar internationell forskning att avancerade specialistsjuksköterskor kan öka patientsäkerheten och ge minskade sjukhusinläggningar.
De första avancerade specialistsjuksköterskorna, ”nurse practitioners”, dök upp i USA på 1960-talet. Yrkesrollen förekommer numera i ett 40-tal länder. Det har också genomförts försök att utveckla rollen på lokal nivå i Sverige, trots att den egentligen inte är erkänd, liksom saknar skyddad yrkestitel.
– Vi har ju försökt utveckla yrkesrollen sedan 2005 i lokala kontexter. Men vi har inte lyckats ännu, förutom på ett fåtal ställen. Inom kirurgin i Linköping har man lyckats bra, där har läkare varit drivande i utvecklingen, säger Birgitta Ljungbeck.
Att utveckla rollen lokalt är fel väg, det behövs ett nationellt perspektiv, menar hon. Men vad är en avancerad specialistsjuksköterska – och hur skiljer sig rollen från den vanliga specialistsjuksköterskan?
Eftersom det saknas internationell konsensus om vilket mandat eller vilka befogenheter som bör ingå – är detta inte glasklart.
För att förklara skillnaden lyfter Birgitta Ljungbeck fram ett exempel på hur vårdkedjan kan se ut när en sårinfektion upptäcks hos en person på ett äldreboende: En vanlig specialistsjuksköterska kan varken förskriva antibiotika eller ordinera provtagning. Situationen kräver att en läkare kontaktas.
– Läkare kan vara svåra att få tag på. Ibland hinner patienten försämras och till och med skickas in på sjukhus, då blir det en stor vårdapparat.
Med en utbildad avancerad specialistsjuksköterska på plats skulle situationen inte nödvändigtvis kräva läkarkontakt, eftersom fördjupade kliniska bedömningar, både av omvårdnadsbehov och medicinska behov, ingår i rollen. Den avancerade specialistsjuksköterskan kan även ta hand om patienten på ett mer personcentrerat och effektivt sätt än läkaren, hävdar Birgitta Ljungbeck.
– Du kan följa upp patienten på ett helt annat sätt än en läkare från vårdcentralen. Du kan välja att avvakta med att sätta in antibiotika i tveksamma fall och istället följa upp patienten dagen efter igen, förklarar Birgitta Ljungbeck.
Åtminstone är det så hon tänker sig att det ska gå till, den dag som rollen blir en skyddad yrkestitel. Än så länge är detta bara ett scenario.
– En utökad förskrivningsrätt är viktig för självständigheten i det kliniska arbetet, här måste det ju till ett nationellt regelverk. Det måste råda konsensus kring hur mycket ansvar man har i rollen, säger hon.
I sin kartläggning av hur rollen skulle kunna utvecklas i Sverige har Birgitta Ljungbeck undersökt vilka kärnämnen som ingår i utbildningen till avancerad specialistsjuksköterska i ett internationellt perspektiv, liksom vilken unik kompetens som kommer med yrkesrollen.
– Det råder inte konsensus internationellt när det kommer till hur utbildningen ska se ut eller vad intentionen med rollen är, men det är vanligast att utbildningen är på masternivå.
För att kunna utveckla den nya yrkesrollen krävs en hel del förarbete, förklarar hon. Flera av avhandlingens delstudier visar att yrkesrollen kommer med en del utmaningar. Det framkommer att det är viktigt att fundera på hur man ska vinna acceptans för rollen.
– Ja, vi har nog en utmaning i att implementera yrkesrollen i våra traditionella hierarkiska sjukvårdssystem, säger Birgitta Ljungbeck.
I en av delstudierna intervjuas femton svenskar som arbetar som avancerade specialistsjuksköterskor redan i dag. Studiedeltagarna, som upplevde sig befinna sig i gränslandet mellan sjuksköterskegruppen och läkarkåren, uppgav att det kunde ta lång tid innan de blev accepterade av de andra grupperna.
Hur många avancerade specialistsjuksköterskor inom kommunal primärvård skulle behövas?
– Det är svårt att helt svara på, men en uppskattning skulle vara en på trettio sjuksköterskor ungefär.
Vad hoppas du på nu?
– Min förhoppning nu är att man tar ett nationellt beslut att införa rollen som en skyddad yrkestitel.
Den avancerade specialistsjuksköterskan är absolut inte någon miniläkare, betonar hon.
– Nej, vi har ju våra omvårdnadsglasögon på oss och ser patienten ur ett holistiskt perspektiv, väger in hela situationen i bedömningen och tänker i första hand på omvårdnadsåtgärder.
Birgitta Ljungbeck
Ålder: 53 år
Bor: På en bondgård i Hässleholm, där maken bedriver kycklinguppfödning och spannmålsodling.
Familj: Man och tre vuxna barn, varav två bor hemma.
Intressen: Vara i min trädgård, gå i skogen, umgås med släkt, familj och vänner.
Titel: Specialistsjuksköterska i vård av äldre i grunden. MAS i Hässleholms kommun, forskare vid institutionen för vårdvetenskap, Malmö universitet.
Aktuell: Disputerar med avhandlingen “Exploring the pioneering nurse practitioner role in Sweden: Insights and perspectives for potential role development into municipal healthcare”.
Kort om studien:
- Vad ingår i utbildningen i andra länder?
Två huvudkategorier: Innehåll riktat till den professionella yrkesrollen såsom omvårdnadsteorier och forskning, ledarskap och samarbete.
Innehåll riktat till att bli autonoma praktiker i kliniskt arbete med fokus på hälsoprevention och hälsopromotion samt fördjupade medicinska kunskaper i differentialdiagnostik och kliniska bedömningar. - Möjligheter och utmaningar med yrkesrollen
Yrkesrollen kan innebära en ökad kontinuitet och personcentrerad vård för patienterna, ökad patientsäkerhet och även fungera som en karriärväg för sjuksköterskor som vill stanna kvar i en klinisk kontext. En utmaning är att vinna acceptans för rollen. - Så upplever svenskar yrkesrollen idag
De som har provat på yrkesrollen har valt detta eftersom det var en möjlighet att göra karriär kliniskt. De anser själva att de har en viktig roll för att utveckla den personcentrerade vården. De beskriver att det kan ta tid att bli accepterad av både läkargruppen och av specialistsjuksköterskegruppen. - Nödvändigt förarbete innan rollen kan implementeras
Det måste tydliggöras varför rollen behövs. Nationella riktlinjer är nödvändigt och måste innehålla vilket mandat och befogenheter som ska ingå i rollen.
Skillnader mellan avancerad specialist-sjuksköterska och specialistsjuksköterska:
- En avancerad specialistsjuksköterska har utbildning på mastersnivå medan specialistsjuksköterska har en utbildning på magisternivå.
- Fördjupad omvårdnads- och medicinsk kompetens som möjliggör ökad självständighet i att tillgodose både omvårdnad och medicinska behov för patienterna.
- Utökade mandat att ordinera blodprover, olika undersökningar och i många länder även utökad förskrivningsrätt för läkemedel.
Publiceringsdatum: