Nursing Now Sweden

Nursing Now är en treårig global kampanj (2018-2020) som Världshälsoorganisationen (WHO) startat i samarbete med Internationella sjuksköterskeorganisationen (ICN). Kampanjens syfte är att tydliggöra och stärka sjuksköterskans ställning i deras arbete med att förbättra den globala hälsan.

Kampanjen utgår ifrån Triple impact rapporten som visar att satsning på sjuksköterskor ökar jämställdheten, stärker ekonomin och förbättrar hälsa i samhället. Kampanjen bygger också på WHO:s nya strategiska 5-års program som syftar till att:

  • 1 miljard fler människor ska kunna leva friskare liv
  • 1 miljard fler människor ska ha tillgångtill grundläggande hälso- och sjukvård
  • 1 miljard fler människor ska skyddas från hälsorelaterade kriser

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO, anser att utan sjuksköterskor kommer WHO aldrig att uppnå de globala hälsomålen eller en global hälsa för alla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.[2].

Sjuksköterskan utgör en nyckelfunktion i arbetet med att förbättra hälsan i samhället. I sjuksköterskans kunskapsområde omvårdnad ingår att främja hälsa och välbefinnande, förbygga ohälsa samt lindra lidande och verka för ett fridfullt avslut av livet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. [3].

Sjuksköterskans arbete med hälsosamma levnadsvanor är avgörande för framtidens vård och omsorg. För att till fullo ta tillvara sjuksköterskans kompetens behövs sjuksköterskor i ledande ställning på alla beslutande/beslutsnivåer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. [4].

Tillsammans med WHO och ICN vill vi genom kampanjen Nursing Now Sweden att vi tillsammans står upp för och stödjer sjuksköterskorna i deras viktiga arbete för en god hälsa i vårt samhälle.

Kampanjen Nursing Now sponsras av Burdett Trust for Nursing som är en välgörenhetsorganisation placerad i Storbritannien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. [5]. I Sverige har kampanjen Nursing Now Sweden lanserats av Svensk sjuksköterskeförening, Vårdförbundet och Socialstyrelsen via Chief Nurse Officer Charlotta George.

Ami Hommel
Ordförande
Svensk sjuksköterskeförening

Sineva Ribeiro
Förbundsordförande
Vårdförbundet

Så här kan du hjälpa till med kampanjen

Gör så här:

  1. Kopiera upp Nursing Now skyltar, (länk till fil här)

  2. Ta ett foto(en liggande bild är det bästa formatet för Instagram o Twitter) på beslutsfattare/politiker eller känd person

  3. Skriv ner en motivering varför hen ställer er bakom kampanjen, gärna en rad. Dock inte ett måste!

  4. Mejla in ert foto, samt ert namn, titel, lärosäte och eventuell motivering till: Birgitta.wedahl@swenurse.se

  5. Svensk sjuksköterskeförening kommer att publicera fotot i våra sociala medier.

Kontakt

Birgitta Wedahl
Sakkunnig i internationella frågor
e-post:
birgitta.wedahl@swenurse.se
telefon:
08-412 24 22

Senast publicerad: