VFU/Sjuksköterskedagarna 2024: gemenskap, kunskap, glädje och allvar

I år testade vi en ny form för våra två återkommande konferenser VFU- konferensen och Sjuksköterskedagarna och slog ihop dem till en under temat ”Perspektiv på etik och hållbar omvårdnad”. Svensk sjuksköterskeförenings ambition är att konferensen ska vara ett forum för fortbildning, kunskapsutbyte, nätverkande och gemenskap. Min uppfattning efter att ha pratat med många konferensdeltagare är att vi lyckades med allt detta.

VFU/Sjuksköterskedagarna

VFU/ Sjuksköterskedagarna - på scen moderator Helle Klein.

Konferensen var fullbokad, vilket innebar att 750 sjuksköterskor från hela Sverige var samlade, vilken kraft! Det fanns en stor spridning varifrån deltagarna kom, många olika delar av landet var representerade liksom lärosäten och vårdverksamheter inom såväl kommun som region.

Programmet var delvis gemensamt och delvis uppdelat i parallella spår med föreläsningar, dialog och workshops med fokus såväl på nutid som framtid. Vårt mål var att deltagarna skulle få kunskap och inspiration med sig från konferensen att sprida vidare till kollegor, studenter och i sina verksamheter.

Det är nästan omöjligt att sammanfatta allt innehåll från två dagar i ett inlägg som detta, så ni får ett litet smakprov vad deltagarna bjöds på.

Minister och professor: Acko Ankarberg Johansson och Anna Forsberg inledningstalar

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson som inledningstalade lyfte bland annat erfarenheter från krigets Ukraina, hur strukturer för beredskap behöver stärkas, prioriteringar och omställning för nära vård för hälso- och sjukvården nu och i framtiden.

Professor Anna Forsberg med perspektiv på det egna ansvaret, professionsetik, och ansvar för att medverka till en vårdkultur som främjar ett etiskt förhållningssätt och vikten av ledarskap gjorde starkt intryck som inledningstalare. Att vara närvarande hos patienterna som sjuksköterskor, att lyssna till levda erfarenhet är avgörande för att kunna upprätthålla omvårdnadens värdegrund och ha en etisk organisationskultur.

 

Oili Dahl, ordförande Svensk sjuksköterskeförening & Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister

Professor Anna Forsberg

 

Etik, beredskap och nya sätt att lära inför och under VFU

I programmet fanns även ämnen som:

  • Att vårda i katastrofer och bygga beredskap för kris och krig: hur gör vi, vad behöver vi?
  • Etiska problem och sårbarhet under VFU: hur kan de fångas upp och hanteras?
  • Vård under tvång och frivillighet -etiska och juridiska utmaningar.
  • Nya sätt att lära med avatarsimulering, äldredräkt och etisk simulering.
  • Prioriteringar -är de hjälpande eller stjälpande för en god, säker och jämlik vård?
  • Dödshjälp och livshjälp: vad innebär det och hur kan jag som sjuksköterska agera i olika situationer?
  • Perspektiv på AI: hur behöver vi sjuksköterskor agera för att AI ska vara en hjälp för oss och patienter? Och hur förhåller sig AI till personcentrering och precisionshälsa

Det fanns ytterligare viktiga mötesplatser och diskussionsforum, bland annat hade vi en posterutställning med utvecklings-och forskningsprojekt, workshops om ICNP och etisk reflektion, möjlighet att diskutera med Sjuksköterskornas etiska råd och inte minst att träffa många av Svensk sjuksköterskeförenings nätverk och sektioner som fanns representerade.

Panel om att vårda i katastrofer och bygga beredskap för kris och krig: hur gör vi, vad behöver vi?

Workshop om etisk reflektion

VFU session: Att gå i den äldres skor

 

Prisutdelning

Jag hade även äran att dela ut fina priser, stipendier och utmärkelser till flera sjuksköterskor som genom sitt arbete och forskning gjort stor skillnad för såväl patienter och närstående som kollegor.

Erika Lillsjö: pris för bästa forskningsposter,

Pernilla Omerov: pris för bästa utvecklingsposter,

Cecilia Lundmark: Carl-Axel Palms omvårdnads- och utvecklingsstiftelses Etikpris,

Ulrica Hörberg: Carl-Axel Palms omvårdnads-och utvecklingsstiftelses Årets omvårdnads- och värdegrundspris,

Pia Stöllman: Svensk sjuksköterskeförenings "Årets ledare i omvårdnad",

Åsa Olsson: Svensk sjuksköterskeförenings doktorandstipendium.


Ni är alla förebilder!

Prisutdelning

 

Avslutning med energi

Som avslutningstalare fick Ida Kjos taket på Münchenbryggeriet att lyfta med en föreläsning som innehöll starka känslor, skratt och allvar, dans och sång.

Som ordförande är jag stolt över Svensk sjuksköterskeförening, sjuksköterskornas nationella professionsförening. Jag är också väldigt stolt över alla de kompetenta sjuksköterskekollegor som finns runt om i Sverige och som så generöst delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Etik är viktigt på riktigt och sjuksköterskans kompetens är oumbärlig. Men vi behöver ha rätt förutsättningar för att omsätta vår kunskap, ha mod och ta mandat.

Jag vill rikta ett stort tack till alla deltagare, föreläsare, utställare och moderatorer för två fantastiska dagar! Och tack till alla medlemmar i Svensk sjuksköterskeförening - utan er är det inte möjligt för oss att träffas och anordna konferensen.

Ida Kjos

Ing-Marie Moegelin, Svensk sjuksköterskeförening

Oili Dahl & Helle Klein

Publiceringsdatum:

Fler artiklar

Fler artiklar