Queen Silvia Nursing Award 2021

Sjuksköterskestudenten Caroline Bjarnevi är den 9:e vinnaren av Queen Silvia Nursing Award i Sverige.

Carolines vinnande idé ”Minnesalbum med musik” fångade den svenska partnergruppens hjärtan med sin kombination av en klassisk handhållen bok och en e-bok som kan personifieras med fotografier och ljudinspelningar för att stimulera minnen för människor som är isolerade eller lever med en demensdiagnos.

Queen Silvia Nursing Award är ett årligt pris till sjuksköterskor och sjuksköterskorstudent som skickar in idéer om hur äldre- och demensvården kan förbättras. Priset instiftades av Swedish Care International och Forum For Elderly Care år 2012 och stöds av Hennes Majestät Drottning Silvia. Sveriges Caroline Bjarnevi kommer tillsammans med vinnare från Finland, Polen, Tyskland, Litauen, USA (genom University of Washington) och Sao Paolo State, Brasilien att representera 2021 års vinnarskara.

Vinnare av Queen Silvia Nursing Award får ett kontantpris på 60 000 kronor, tillsammans med internationella lärande- och nätverksmöjligheter. Vinnarna kommer också att samlas på Kungliga slottet i Stockholm 2022 för att delta i huvudceremonin och personligen ta emot sina diplom av Drottning Silvia.

Från barnskötare till sjuksköterskestudent

Caroline Bjarnevi är student vid Röda Korsets Högskola i Stockholm. Hon tar examen 2022 och har ambitioner att arbeta inom palliativ vård. Caroline Bjarnevi säger: ”Önskan om att studera till sjuksköterska föddes i mig när jag fick min första son och där och då trodde jag att det var barnmorska jag ville bli. Jag är barnskötare och arbetade på förskola i 8 år till innan jag sökte in. Mycket av min föräldralediga tid med barnens spenderade jag med de äldre i vår familj. Idag är jag otroligt spretig i mina drömmar och tankar om karriären, jag vill vara en del av vården och få göra skillnad, på riktigt- det är min drivkraft!”

Engagemang för sjuksköterskor och demensvård

Drottning Silvia har förespråkat bättre vård för äldre och människor som lever med demens i många år. Drottningen tog hand om sin mamma som levde med en demensdiagnos de sista åren av sitt liv. Hennes Majestät har gett sitt stöd till ett antal projekt för att öka medvetenheten om demens, inklusive Stiftelsen Silviahemmet och Dementia Forum X.

Publiceringsdatum:

Fler artiklar

Fler artiklar